perjantai 9. elokuuta 2024

Cherry eye eli kirsikkasilmä

CHERRY EYE ELI KIRSIKKASILMÄ

Kolmannen silmäluomen eli vilkkuluomen tyvessä sijaitsevan kyynelrauhasen ”esiin pullahdus” on perinnölliseksi oletettu, usein nuorilla koirilla (3 kk-1v) esiintyvä silmäsairaus.  Tyypillisiä cherry eye rotuja ovat mm englanninbulldoggi, amerikancockerspanieli ja tiibetinspanieli. Kissoilla sairautta tavataan mm burmilla.
Rauhasen tyven sidekudoskiinnikkeiden heikkous mahdollistanee rauhasen esiintulon. Esille tultuaan rauhanen usein ärtyy ja muuttuu entistä turpeammaksi ja punaisemmaksi, muistuttaen tällöin kirsikkaa.

Hoitona on esiin pullahtaneen rauhasen mikrokirurginen ”paikalleen taskutus”. Tällöin sen toiminta (kyynelen eritys) jatkuu normaalisti. ”Pullahtanutta” rauhasta ei tule poistaa, sillä se altistaa potilaan myöhemmin kuivasilmäisyydelle. Toinen kyyneltä tuottava rauhaskudos sijaitsee yläluomen tyvessä.
Mikäli kyynelrauhanen on pitkään ollut ”esillä”, se on usein hyvin ärtynyt ja siksi on hyvä aloittaa tulehdusta rauhoittavat silmätipat muutama päivä ennen kirurgista hoitoa. Mahdollisuuksien mukaan rauhanen voidaan laittaa paikalleen paikallispuudutuksessa vastaanotolla, mutta se usein pullahtaa uudelleen esiin jo saman illan aikana. Keinokyyneliä = kostuttavia tippoja, saa apteekista ilman reseptiä, tulisi käyttää jotta esiin pullahtaneen kyynelrauhasen pinta pysyy kosteana.

Kirurgisen hoidon ennuste on hyvä. Rauhanen ”taskutetaan” sulavilla tikeillä sidekalvon sisään vilkkuluomen tyveen. Toimenpide tehdään anestesiassa. Potilas pidetään paastolla (alle 6 kk ikäiset 5 h paasto, yli 6 kk ikäiset 10 h paasto) ennen vastaanotolle tuloa. Toimenpide on lyhytkestoinen ja tehdään mieluiten vasta 4 kk ja sitä vanhemmille potilaille. Alle 4 kk ikäisillä tilanne arvioidaan potilaskohtaisesti nuoreen ikään liittyvien anestesiakomplikaatioiden riskin takia.
Jälkihoitona käytetään yleensä antibioottia ja kortisonia sisältäviä silmätippoja 10-14 pv ajan. Kontrollia ei tarvita, ellei ongelmia esiinny. 

Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri

Pieni Eläinsairaala Morelius 

Vantaankoskentie 14 a, 01670 Vantaa

p. 020 7353 620


pienielainsairaala.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.