Harmaakaihi on nimitys linssin valoa läpipäästämättömälle tiiviydelle, joka voi olla etenevä aiheuttaen lopulta yksilön sokeutumisen. Syynä useimmiten on joko geneettinen alttius sairaudelle tai sokeritaudin aiheuttama tila. Muita syitä voivat olla verkkokalvon etenevä surkastuminen eli PRA, trauma tai sädehoito, joskaan viimeksi mainittua ei Suomessa juurikaan nähdä.
Suuri osa geneettisistä ja kaikki diabetekseen liittyvät kaihit ovat eteneviä ja aiheuttavat ajan myötä potilaan näön heikkenemisen ja menetyksen. Kaihi aiheuttaa ja ylläpitää silmän sisäistä suonikalvontulehdusta, joka aiheuttaa hoitamattomana kipua, siksi kaihipotilaille aloitetaan tulehduskipulääketippa. Kaihipotilailla on usein kyynelnesteen tuotto ja laatu normaalia heikompaa, minkä takia aloitetaan myös kostuttavien silmätippojen käyttö.
Potilas pyydetään ensiksi nk. kaihi-arviokäynnille.
Käynnin yhteydessä arvioidaan kaihileikkauksen sopivuutta potilaalle. Tällöin potilaalle tehdään täydellinen silmän yleistutkimus, silmän ultraäänitutkimus ja tarvittaessa ERG tutkimus. Näin arvioidaan mahdolliset taustalla olevat leikkaushoidon ennustetta heikentävät / poissulkevat tilat kuten PRA / muu verkkokalvon toiminnan vakava häiriö, mahdolliset verkkokalvon irtaumat sekä synnynnäiset vakavat PHTVL / PHPV -rakennejäänteet sikiökaudelta.
Kliinisen yleistutkimuksen lisäksi arvioidaan tarvittaessa verinäytteiden avulla anestesialääkeaineiden turvallisuutta potilaalle. Hammashoito (jos tarpeen) tulisi mielellään tehdä ennen kaihileikkausta. Mikäli potilaalla ei ole em. tutkimuksissa poikkeavia löydöksiä, aloitetaan / jatketaan jo aloitettu silmän tulehdustilaa hillitsevä lääkitys + kostuttavien tippojen anto ja varataan leikkausaika. Lääkitys olisi hyvä olla aloitettu vähintään viikkoa ennen leikkaukseen tuloa. Muutama päivä ennen leikkausta aloitetaan lisälääkitykset (kortisonia sis. silmätipat) leikattavaan silmään ja aloitetaan suun kautta tulehduskipulääke (tai kortisoni).
Toimenpidepäivänä potilas tulee klinikalle aamulla, jolloin jatkamme leikkaukseen valmistavat lääkitykset protokollamme mukaan. Leikkaus tehdään aamupäivällä. Kaihileikkauksessa samentunut linssin sisältö poistetaan fakoemulsifikaatiomenetelmällä. Tällöin linssikapselin etuosaan tehdyn aukon kautta kapselin verhoama linssin sisältö pilkotaan pienemmäksi ultraäänienergian avulla ja imetään pois huuhtelunesteen mukana. Linssikapselin sisälle sen etuosaan tehdystä aukosta linssin tyhjennyksen jälkeen asetetaan keinolinssi parantamaan näkökykyä. Joissakin tapauksissa käytämme lisäksi linssikapselin jänniterengasta linssin stabiloimiseksi sekä jälkikaihin ennaltaehkäisemiseksi. Jälkikaihia, jota tulee jonkin verran lähes kaikille koirille, ei voida hoitaa, mutta sitä voidaan ennaltaehkäistä keinolinssin ja jänniterenkaan avulla. Onneksi jälkikaihi harvoin aiheuttaa koiralle näkökykyyn ongelmia. Jos on syytä epäillä että potilaan silmän tulehdus- tai silmänpainetautiriski on koholla tai linssikapseli on poikkeava (vaurioitunut tai epämuotoinen), keinolinssiä ei laiteta, tämä seikka ei kuitenkaan muuta jatkohoitoa millään tavoin (ilman keinolinssiäkin potilas saa kohtalaisen hyvän näkökyvyn takaisin).
Potilas jää tarkkailuun klinikallemme ja kotiutetaan iltapäivällä.
Seuraavat kontrollit ovat tavallisimmin leikkauksesta +1-2 pv, +7 pv (viikko edellisestä), +21 pv (2 vkoa edellisestä), + n. 2 kk (1 kk edellisestä), + n. 4-5 kk (2-3 kk edellisestä), + 10 kk ja jatkossa 6-12 kk välein.
Mikäli silmän / silmien tila on vakaa, potilaalla käytetään yleensä 4 viikon ajan (4 krt/pv) antibiootti + kortisoni -yhdistelmätippaa, jonka jälkeen siirrytään asteittain pelkästään tulehduskipulääke-tipan käyttöön 12 kk ajaksi, jopa loppuiäksi, annostiheys kuitenkin tällöin yleensä vain 1-2 krt/pv. Painetta alentavat tipat annetaan tapauskohtaisesti, yleensä 2-3 krt/pv 1-3 kk ajan.
Jatkohoidon onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää jotta voimme kaikki olla tyytyväisiä lopputulokseen. Alla olevia ohjeita tulee seurata mahdollisimman tarkasti. Meihin tulee ottaa yhteyttä mikäli hoito ei syystä tai toisesta onnistu ohjeiden mukaan.
JATKOHOITO:
• Lepoa 4 viikon ajan: kytkettynä liikunta kävellen, vältettävä juoksemista, hyppäämistä, rajua leikkimistä, merkittävää pään ravistelua, isoja puruluita. Ei saa hengästyä.
• Kauluria, joka kiinnitetään mieluiten valjaisiin (kaulapanta voi nostaa silmänpainetta), pidetään raapimisen ja hankaamisen estämiseksi yleensä n 10 pv ajan. Tämä on hyvin tärkeää, jotta silmä saa rauhassa toipua leikkauksesta. Kauluria ei saa ottaa pois edes valvotusti, tällöin nopea hankaamisliike ei ole estettävissä ja vahingot voivat olla korvaamattomat. Potilas oppii melko nopeasti syömään ja juomaan kaulurin kanssa ja lakkaa törmäilemästä ovenpieliin jne.
• Silmä voi erittää hieman normaalia enemmän kirkasta / värillistä (usein punertavaa / rusehtavaa / vaaleaa) eritettä ensimmäisen viikon ajan. Erite voidaan varovasti tarvittaessa pyyhkiä pois silmäkulmasta ja luomilta lämpimään puhtaaseen veteen tai keittosuolaan kastetun pumpulin / vanulapun / pehmeän puuvillaliinan avulla. Mikäli vuoto on runsasta, ottakaa yhteyttä klinikalle.
• Silmä voi punoittaa normaalia enemmän, mikä on tavallista leikkauksen jälkeen. Mikäli punoitus lisääntyy siihen verrattuna kun potilas kotiutettiin, ottakaa yhteyttä klinikalle.
• Leikatun silmän siristely ei ole epätavallista leikkauksen / silmätipan annon jälkeen. Mikäli siristely on jatkuvaa tai se lisääntyy siihen verrattuna kun potilas kotiutettiin, ottakaa yhteyttä klinikalle.
• Muita tarkasteltavia asioita: - sameus sarveiskalvolla (normaalisti kirkas läpinäkyvä silmän etummaisin osa), – kipu, - voimakas halu raapia / hangata silmää, - äkillinen sokeus. Mikäli em. oireita esiintyy, ottakaa yhteyttä klinikalle.
• Rasvaista ruokaa tulee välttää ensimmäisen 2 viikon ajan. Tulehtunut silmä voi tihkua veressä olevaa rasvaa etukammion puolelle ja aiheuttaa äkillisen silmän etukammionesteen samentumisen, tila on onneksi ohimenevä, mutta voi lisätä silmän sisäistä steriiliä tulehdusreaktiota.
• On hyvin tärkeää noudattaa annettuja ohjeita kontrollikäyntien suhteen. Kontrollikäyntien yhteydessä voimme todeta mahdolliset poikkeavat löydökset ja muuttaa tarvittaessa lääkityksiä hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Samoin on hyvin tärkeää noudattaa lääkitysohjeita, jotka saitte käynnin yhteydessä. Mikäli jokin lääke uhkaa loppua ennen seuraavaa kontrollikäyntiä, ottakaa yhteyttä klinikalle, jolloin uusimme reseptin jotta lääkitykseen ei tule tarpeettomia keskeytyksiä.
MUITA YLEISIÄ OHJEITA
Pitäkää vähintään 5 min tauko silmätippojen annostelun välissä, jotta niiden imeytyminen ei estyisi liian tiheän annostelun takia, kostuttavat tipat annetaan viimeisenä. Ottakaa kontrollikäynneille kaikki annetut silmätipat / suun kautta annettavat valmisteet mukaan, jotta voimme arvioida niiden lisätarpeen. Säilyttäkää lääkkeet pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Kertokaa meille, mikäli jokin annettava lääke mielestänne aiheuttaa sivuoireita (näitä voivat olla mm. tipan annon jälkeen voimakas punoitus / siristely / silmävuoto ja suun kautta annetun lääkkeen aiheuttamat ruoansulatuskanavan oireet: ruokahaluttomuus / oksentelu / ripuli).
Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri
Pieni Eläinsairaala Morelius
Vantaankoskentie 14 a, 01670 Vantaa
p. 020 7353 620
pienielainsairaala.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.