KOIRAN JA KISSAN SILMÄVAMMOJEN ENSIAPU
Vaikka silmä sijaitseekin varsin suojaisessa paikassa kuopassaan osittain kallon sisällä, se voi vaurioitua monin tavoin. Vakavat silmävammat voivat aiheutua silmään kohdistuneesta kovasta iskusta, silmään osuneesta terävästä esineestä tai syövyttävien aineiden vaikutuksista.
Tärkein ensiavun tehtävä on estää lisävahinkojen syntyminen.
Tämän jälkeen potilas on kaikissa tapauksissa toimitettava pikaisesti eläinlääkärin vastaanotolle.
Lisävahingot
Koira tai kissa ei saa vahingoittaa silmää lisää raapimisellaan tai pään hankaamisella maahan. Tämä onnistunee parhaiten kaulurin tai huolellisen kiinnipidon turvin siihen saakka kun potilas saadaan eläinlääkärin vastaanotolle.
Vieraat esineet
Poista isoimmat helposti irtoavat vierasesineet (tikut ja muut roskat) kehon lämpöisen puhtaan veden avulla (mieluiten ensiapuun tarkoitettu silmähuuhdevesi: 0,9 % natriumkloridi -liuos). Mikäli vierasesine ei ota irrotakseen, eläinlääkärin irrottaa vierasesineen paikallispuudutuksessa tai tarvittaessa rauhoituksessa.
Silmän ulospullahtaminen
Ulkonevan silmämunan omaavilla koira- ja kissaroduilla silmän pullahtaminen ulos silmäkuopasta voi tapahtua suhteellisen helposti. Suojaa tällöin vahingoittunut silmä kehon lämpöiseen puhtaaseen veteen kastetulla puhtaalla puuvillaisella kankaalla ja toimita potilas pikaisesti eläinlääkärille.
Terävät pistot ja esineet
Mikäli epäilet silmämunaa lävistänyttä vammaa, peitä molemmat silmät. Tämä estää vahingoittuneen silmän liikkumisen katseen mukana ja siten mahdollisten lisävahinkojen syntymistä.
Kemialliset palovammat
Kotitalouksien puhdistusaineiden, lipeän, sementin ym. sisältämät emäksiset aineet ovat syövyttäviä ja usein silmälle erittäin haitallisia. Ensiavuksi vahingoittunut silmä huuhdotaan hetirunsaallahaalealla puhtaalla vedellä tai silmähuuhdevedellä (0,9 % natriumkloridi) 20-30 minuutin ajan ennen eläinlääkärille vientiä.
Samoin on toimittava hapon joutuessa silmään. Hapot ovat onneksi kuitenkin yleensä vähemmän vahingoittavia kuin emäkset.
Lisäksi olisi hyvä selvittää myrkytystietokeskuksesta (puhelinnumero: 09-471 977, varanumero 09-4711) silmään joutuneen kemiallisen aineen luonne. Eläinlääkäri voi vielä huuhtomista jatkaessa tarvittaessa tapauskohtaisesti neutraloida silmään joutunutta ainetta. Kotona neutraloimista ei suositella missään tapauksessa.
Ensiapukaapin sisältö silmävammojen varalta
- Silmähuuhdevettä: 0,9 % natriumkloridia (puhdas kraanavesikin käy paremman puutteessa mainiosti !)
- Puhdasta puuvillaista pehmeää kangasta / pumpulia
- Kauluri
- Säilöntäaineettomia kostutustippoja
Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri
Pieni Eläinsairaala Morelius
Vantaankoskentie 14 a, 01670 Vantaa
p. 020 7353 620
pienielainsairaala.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.