maanantai 10. kesäkuuta 2019

Pigmentary chorioretinopatia


PIGMENTARY CHORIORETINOPATIA


Pigmentary chorioretinopatia on perinnölliseksi oletettu silmäsairaus, jota esiintyy kiinanharjakoiralla ja satunnaisesti myös muissa roduissa.  Verkkokalvon alla oleva pigmenttiepiteeli (RPE), suonikalvon verisuonijärjestelmä (choriocapillaris) ja verkkokalvon valoa aistivat solut (fotoreseptorit) muuttuvat, rappeutuvat ja surkastuvat ja niiden toiminta heikkenee.

Molemmissa silmissä todetaan silmätutkimuksen (oftalmoskopia) yhteydessä verkkokalvon nk. tapetaaliosassa melko tarkkarajaisia erikokoisia (halkaisijaltaan max 0,5 x näköhermonpää)  pigmentoituneita pyöreitä muutoksia joiden keskusta on usein vaalea tai tumma (rengasmaisempia ”donitseja” tai  pistemäisempiä ”reikiä”). Lievissä tapauksissa (yksittäisiä usein pistemäisiä ”reikiä”) muutokset sijaitsevat melko keskellä ja reunassa, mutta osalla potilaista ”donitseja” voidaan todeta lähes kauttaaltaan tapetumissa . Lisäksi heijaste on reunoilta (erityisesti nenänpuoleisesta verkkokalvosta) ja ”reikien / donitsien” välissä muuttunut (hyporeflektiivinen, likaisen harmaan värinen).

Pigmentary chorioretinopatia on yleensä hitaasti etenevä sairaus. Oftalmoskooppiset muutokset voivat iän myötä lisääntyä / tulla selvemmin näkyviin. 
Vakavimmissa tapauksissa potilas  menettää näkökykynsä jo muutaman vuoden iässä, osalla potilaista näkökyky säilyy hyvänä koko elämän ajan.  Oftalmoskooppisesti eri asteiset löydökset voivat olla toiminnaltaan hyvin eriasteisia. ERG (verkkokalvon valoa aistivien solujen toimintaa testaava tutkimus, elektroretinografia) -tutkimus ei ole useinkaan diagnostinen, sillä oftalmoskooppisesti eri asteisissa tapauksissa ERG tulos voi olla normaali tai poikkeava.  Erikoista tässä sairaudessa on siis mm se että osalla potilaista, vaikka runsaasti oftalmoskooppisia muutoksia, näkökyky ja ERG tulokset voivat olla liki normaaleja ja vastaavasti melko lieviä silmänpohjamuutoksia omaavalla potilaalla näkökyky on heikko ja pahimmillaan heikkenee hyvin nopeasti.

Pigmentary chorioretinopatia on perinnölliseksi oletettu silmäsairaus kiinanharjakoirilla (molemmissa silmissä muutokset, sukulinjoissa samanlaisia muutoksia) . Muutoksia todetaan kaiken värisillä sekä karvattomilla että karvallisilla nartuilla ja uroksilla. Tarkempaa periytymismekanismia ei vielä tunneta. 

Ennen kuin sairaudesta tiedetään enemmän, on lienee viisainta olla käyttämättä asteeltaan kohtalainen / vakava -diagnoosin saaneita koiria jalostukseen. Jalostussuositus tarkentunee tulevaisuudessa.


Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri

Malmin Eläinklinikka Apex, Silmäcenter
Kirkonkyläntie 15
00700 Helsinki

www.evidensia.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.