perjantai 14. kesäkuuta 2019

Vilkkuluomen ruston kiertymä

VILKKULUOMEN RUSTON KIERTYMÄ (EVERSIO/INVERSIO) 

Kolmannen silmäluomen eli vilkkuluomen sisällä on T-muotoinen rusto, jonka vertikaali osa voi kiertyä, jolloin koko vilkkuluomi taipuu. Sairaus on perinnölliseksi oletettu ja sitä esiintyy erityisesti suurilla koiraroduilla. Yleensä rusto kiertyy ulospäin (eversio). Syyksi epäillään ruston ulko- ja sisäpuolen kasvun eriaikaisuutta. Hoitona on kiertyneen ruston osan mikrokirurginen poisto / poltto, samalla voidaan taskuttaa vilkkuluomen tyvessä sijaitseva kyynelrauhanen (ks. cherry eye -artikkeli). 
Rusto voi myös taipua sisäänpäin sen horisontaaliosan päädyistä. Hoitona on tällöin tarvittaessa kiertyneiden osien kirurginen poisto / polttohoito. 
Mikäli vilkkuluomi on pitkään ollut rullalla, se on usein hyvin ärtynyt ja siksi on hyvä aloittaa tulehdusta rauhoittavat silmätipat muutama päivä ennen kirurgista hoitoa. Kirurgisen hoidon ennuste on hyvä. Toimenpide tehdään anestesiassa. Potilas pidetään paastolla (alle 6 kk ikäiset 5 h paasto, yli 6 kk ikäiset 10 h paasto) ennen vastaanotolle tuloa. Toimenpide on lyhytkestoinen ja tehdään 4 kk ja sitä vanhemmille potilaille. Alle 4 kk ikäisillä tilanne arvioidaan potilaskohtaisesti nuoreen ikään liittyvien anestesiakomplikaatioiden riskin takia. Jälkihoitona käytetään antibioottia ja kortisonia sisältäviä silmätippoja 2 viikon ajan. Kontrollia ei tarvita, ellei ongelmia esiinny. 

Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri

Malmin Eläinklinikka Apex
Kirkonkyläntie 15
00700 Helsinki

www.evidensia.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.