sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

ERG eli elektroretinografiatutkimus

ERG ELI ELEKTRORETINOGRAFIATUTKIMUS

ERG tutkimuksella (verkkokalvon sähköinen toimintatutkimus) mitataan verkkokalvon fotoreseptorien (verkkokalvon uloimman osan valoa ja värejä aistivat sauva- ja tappisolut) vastetta valolle. 

Pika-ERG tutkimus tehdään tarvittaessa potilaille, joilla silmänpohjaa ei voi oftalmoskooppisesti arvioida; kaihipotilaat, joilla linssi samentunut, traumapotilailla etukammiossa verta tai sarveiskalvo vaurioitunut ja tulehtunut. Tuloksen perusteella arvioidaan toimiiko verkkokalvo vai ei. Sama tutkimus riittää tehtäväksi silloin, kun silmänpohja on arvioitavissa oftalmoskooppisesti ja on normaali, mutta koira on sokea. Tällöin selvitetään onko sokeuden syy verkkokalvon äkillinen surkastuma (SARDS Sudden Acquired Retinal Degeneration Syndrome),  neurologinen näköhermon tulehdus vai aivoperäinen sokeus. Pika-ERG tutkimusta varten potilas rauhoitetaan ja tutkimukseen kuluu aikaa muutama minuutti. 

PRA eli progressiivinen retina atrofia (verkkokalvon etenevä surkastuma) on perinnölliseksi oletettu sairaus, jossa fotoreseptorit asteittain menettävät toimintakykynsä. ERG tutkimuksella voidaan todeta muutoksia fotoreseptoreissa ennen oftalmoskooppisia löydöksiä. Tällöin tutkimus tehdään ECVOn (European College of Veterinary Ophthalmology) toimintaohjeiden mukaan. Sama tutkimus tehdään yleistyneiden usein perinnölliseksi oletettujen muiden verkkokalvosairauksien tutkimuksessa ja seurannassa. Tutkimus tehdään rauhoituksessa ja siihen kuluu aikaa hieman yli puoli tuntia / silmä. 

Malmin Eläinklinikka Apexissa tutkimukset tehdään RetVet Handheld Multi-species ElectroRetinoGraph Instrument (HMsERG)-laitteella. 

Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri

Malmin Eläinklinikka Apex
Kirkonkyläntie 15
00700 Helsinki

www.evidensia.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.